Onderzoek: 4 op 10 Belgische vrouwen niet voorbereid op zwangerschap

Een gezonde baby, dat is zowat de grootste wens die vrouwen koesteren tijdens hun zwangerschap. Uit onderzoek van iVOX, blijkt dat die wens in schril contrast staat met de manier waarop Belgische vrouwen hun zwangerschap voorbereiden.

  • 2 op 5 Belgische vrouwen (38,5% ) weten niet dat ze al van vóór de conceptie de gezondheid van hun baby positief kunnen beïnvloeden;
  • Ondanks aanbevelingen van o.a. Kind en Gezin[1] neemt slechts de helft van de vrouwen (55,8%) foliumzuur tijdens de planningsfase van hun zwangerschap;
  • 1 op 3 vrouwen (36,1%) weet niet wat foliumzuur is en welk effect het heeft op de gezondheid van hun baby;
  • 3 op 5 vrouwen (60,4%) weten niet dat foliumzuur onder andere het risico op open rug (spina bifida) en open schedel bij baby’s significant vermindert.

Belgische vrouwen zijn vaak niet voldoende op de hoogte van het belang van een goede zwangerschapsvoorbereiding – dat toont een onderzoek van Merck Consumer Health aan. Een gezonde baby, dat is zowat de grootste wens die vrouwen koesteren tijdens hun zwangerschap. Maar die wens staat in schril contrast met de manier waarop Belgische vrouwen hun zwangerschap voorbereiden. In medische kringen is het al lang een uitgemaakte zaak: de periode vóór de conceptie is een beslissende fase voor de gezondheid van de baby. In België blijkt er nog heel wat werk aan de winkel met vier op de tien vrouwen die zich niet voldoende voorbereiden op hun zwangerschap. Het onderzoek werd uitgevoerd door marktonderzoeksbureau iVox bij 1.000 Belgische vrouwen*.

Zwangerschapsvoorbereiding is geen prioriteit voor Belgen

De helft (44,2%) van de Belgische vrouwen neemt niet voldoende voorzorgsmaatregelen tijdens de planningsfase om de gezondheid van hun baby te beïnvloeden. Nochtans is de fase tussen het stoppen van de anticonceptie en het begin van de zwangerschap een beslissende periode voor de toekomstige gezondheid van de baby. “Dat is een zeer opmerkelijk en zorgwekkend cijfer”, stelt dr. Johan Van Wiemeersch, voorzitter van de Beroepsvereniging van de Belgische Verloskundigen en Gynaecologen en vicevoorzitter van de Vlaamse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (VVOG). “De meeste vrouwen beseffen wel dat een zwangerschap een aanpassing van hun levensstijl vraagt. Maar blijkbaar voegen maar weinigen effectief de daad bij het woord tijdens de voorbereiding van hun zwangerschap.”

Bij de eerste zwangerschapsplannen consulteren de meeste Belgische vrouwen hun gynaecoloog. Opmerkelijk is dat drie op tien vrouwen (31,7%) die cruciale stap overslaan.  Bovendien gaat slechts één op vier vrouwen (24,7%) online op zoek naar bijkomende informatie eens ze tot het besluit komen om hun gezin uit te breiden. Één op de zes (16%) van de ondervraagde vrouwen in België treft zelfs helemaal geen voorbereidingen in de pre-conceptiefase.

Belang van foliumzuur onbekend bij vele Belgen

De zeer beperkte zwangerschapsplanning bij vrouwen uit zich ook bij het gebruik van folaten, waarvan foliumzuur het bekendste element is. Foliumzuur is een vitamine die belangrijk is voor zwangere vrouwen omdat ze de aanmaak van gezonde bloedcellen stimuleert, een positieve invloed heeft op de opname van ijzer en geboorteafwijkingen zoals spina bifida en hazenlippen kan helpen voorkomen. Tijdens de planningsfase nemen slechts vijf op de tien Belgische vrouwen (55,8%) foliumzuur. Meer nog: 4 op 10 vrouwen (40,3%) is ervan overtuigd dat foliumzuur niet belangrijk is tijdens de planningsfase.

Er bestaat ook opvallend veel verwarring over het verschil tussen een gezond dieet en foliumzuur. Bij een kwart van de vrouwen (24,4%) blijft het misverstand bestaan dat een gezond dieet tijdens de planningsfase volstaat. Binnen de medische wereld is men ervan overtuigd dat het onmogelijk is voor zwangere vrouwen om voldoende foliumzuur uit voeding te halen. De Belgische Hoge Gezondheidsraad raadt dan ook aan om dagelijks 0.4mg foliumzuur in te nemen[2].

Er is dringend nood aan meer bewustzijn rond de impact van foliumzuur tijdens de planningsfase. Vrouwen weten nu nog te weinig over de positieve eigenschappen van foliumzuur op de gezondheid van hun toekomstige baby.”, zegt dr. Van Wiemeersch.

Positief effect bewezen: planning en voedingssupplementen stimuleren gezondheid baby

Onze gezondheid wordt slechts voor een kwart bepaald door genetische factoren[3]. Dat betekent dat tot 75% gestuurd kan worden door de interactie van de genen met de levensstijl van de moeder. “De vaststelling dat de levensstijl van de moeder de baby niet enkel beïnvloedt tijdens de zwangerschap, maar bepalend is voor zijn gezondheid doorheen zijn hele leven is cruciaal, want veel mensen onderschatten dit levensbelangrijke aspect”, verduidelijkt dr. Van Wiemeersch.

Foliumzuur speelt hierbij een belangrijke rol. Onderzoek toont aan dat het gebruik van foliumzuur tijdens de periode vóór de conceptie het risico op neurale buisdefecten, die kunnen leiden tot een open rug of open schedel, aanzienlijk vermindert[4]. De opname van foliumzuur vóór de verwekking van de baby kan zo’n 70% van neurale buisdefecten voorkomen[5]. “We hebben er alle belang bij dat vrouwen meer weten over de manier waarop ze de gezondheid van hun kind vanaf de planningsfase kunnen sturen, onder meer door het gebruik van foliumzuur. Het is tekenend dat 60% van de vrouwen vandaag niet weten dat foliumzuur de kans op een open rug of open schedel verkleint. Daar moet dringend verandering in komen”, besluit dr. Van Wiemeersch.

Met Omnibionta Pronatal biedt Merck het actieve bestandsdeel van foliumzuur aan, namelijk Metafolin®. Elk Omnibionta Pronatal-tablet bevat verschillende vitaminen en mineralen waaronder 200µg foliumzuur en 400µg Metafolin®. De inname van één tablet per dag gedurende minimaal vier weken bezorgt de toekomstige mama een optimaal foliumzuurgehalte[6].

Voor meer info: www.omnibiontapronatal.be

Dit onderzoek werd door iVox uitgevoerd in juni 2016 bij 1,000 Belgische vrouwen tussen 18-40 jaar oud. De respondenten bestaan uit vrouwen 1) waarvan het jongste kind ouder dan 2 is, 2) waarvan het jongste kind ouder jonger dan 2 is, 3) die momenteel zwanger proberen te worden, 4) die binnen de 5 jaar zwanger willen worden en 5) die de eerste vijf jaar geen zwangerschapsplannen hebben. Bij alle respondenten uit groepen 1, 2 en 3 gaat het om een bewuste zwangerschapskeuze, d.w.z. dat de percentages in het persbericht rekening houden met het effect van eventuele ongeplande zwangerschappen.

*** EINDE ***

Over de afdeling Consumer Health van Merck

Merck is een toonaangevend bedrijf voor innovatieve hightechproducten van de beste kwaliteit in de sectoren gezondheidszorg, levenswetenschappen en hoogwaardige materialen. Het bedrijf heeft zes afdelingen – Merck Serono, Consumer Health, Allergopharma, Biosimilars, Merck Millipore en Performance Materials – en behaalde in 2014 een omzet van ongeveer € 11,3 miljard. Merck stelt ongeveer 39.000 mensen te werk in 66 landen met als doel de levenskwaliteit voor de patiënten te verbeteren, de klanten te helpen om nog meer succes te verwerven en de wereldwijde uitdagingen te helpen aangaan. Merck is 's werelds oudste farmaceutische en chemische onderneming. Al sinds 1668 staat het bedrijf voor innovatie, zakelijk succes en verantwoord ondernemen. De stichtende familie bezit ongeveer 70% van de aandelen en blijft op die manier tot vandaag de meerderheidsaandeelhouder. Merck, Darmstadt, Duitsland is houder van de wereldwijde rechten van de naam en het merk Merck. De enige uitzonderingen zijn Canada en de Verenigde Staten, waar het bedrijf actief is als EMD Serono, EMD Millipore en EMD Performance Materials.

 

Merken van de afdeling Consumer Health, zoals Neurobion®, Omnibionta®3, Omnibionta® Pronatal, Nesivine® en Uri-Cran®, zijn innovatieve leiders in belangrijke markten. Ze zijn onderbouwd door de wetenschap en genieten het vertrouwen van consumenten overal ter wereld. De afdeling Consumer Health is met meer dan 2.600 werknemers wereldwijd actief in meer dan 40 markten. Sinds 2014 omvat de portfolio merken met een totale jaarlijkse omzet van ongeveer 1 miljard dollar. Consumer Health is een afdeling binnen het activiteitengebied Healthcare van de Merck-groep waarvan het hoofdkantoor gevestigd is in het Duitse Darmstadt. Surf voor meer informatie naar www.merck-consumer-health.com.

 

[1] Kind en Gezin: Foliumzuur. (n.d.) Retrieved July 18, 2016, from http://www.kindengezin.be/zwangerschap-en-geboorte/zwanger/voeding-en-beweging/foliumzuur/.

[2] Hoge Gezondheidsraad: Advies van de Hoge Gezondheidsraad nr. 9213: Voedingssupplementen op basis van de combinatie van vitamine B12 en Foliumzuur. (2014). Retrieved July 18, 2016, from http://health.belgium.be/internet2Prd/groups/public/@public/@shc/documents/ie2divers/19074139.pdf.

[3] Teh AL et al. Genome Res. 2014. 24: 1064-1074.

[4] Cavalli, P. (2008). Prevention of Neural Tube Defects and proper folate periconceptional supplementation. Journal of Prenatal Medecin, 2(4), 40–41.

[5] Cavalli, P. (2008). Prevention of Neural Tube Defects and proper folate periconceptional supplementation. Journal of Prenatal Medecin, 2(4), 40–41.

[6] Hoge Gezondheidsraad : Advies van de Hoge Gezondheidsraad nr. 8623: Foliumzuur Risk-Benefit Analyse. (2011). Retrieved July 18, 2016, from http://www.health.belgium.be/sites/default/files/uploads/fields/fpshealth_theme_file/19074139/Foliumzuur%20-%20Risk-benefit%20analyse%20%28december%202011%29%20%28HGR%208623%29.pdf

Enqu_te---4-femmes-belges-sur-10-ne-sont-pas-pr_par_es-pour-la-grossesse.docx

DOCX - 35 Kb

Onderzoek---4-op-10-Belgische-vrouwen-niet-voorbereid-op-zwangerschap.docx

DOCX - 51 Kb

Erik Lenaers

Account Director, Weber Shandwick

Evelien Meskens

Account Executive, Weber Shandwick

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Omnibionta Pronatal

Merck is a leading science and technology company in healthcare, life science and performance materials. Around 50,000 employees work to further develop technologies that improve and enhance life – from biopharmaceutical therapies to treat cancer or multiple sclerosis, cutting-edge systems for scientific research and production, to liquid crystals for smartphones and LCD televisions. In 2015, Merck generated sales of € 12.85 billion in 66 countries. Founded in 1668, Merck is the world's oldest pharmaceutical and chemical company. The founding family remains the majority owner of the publicly listed corporate group. Merck, Darmstadt, Germany holds the global rights to the Merck name and brand. The only exceptions are the United States and Canada, where the company operates as EMD Serono, MilliporeSigma and EMD Performance Materials.

http://www.merckgroup.com/en/media/news_releases/n...

Neem contact op met

Brusselsesteenweg 288 3090 Overijse

02 686 07 11

info@merck.be

www.merck.be